:
Käyntiosoite Puutarhakatu 34
33100 TAMPERE
Puhelin (03) 5656 6577
Faksi (03) 5656 6584
Internet http://www.tampere.fi/taidemuseo/
Sähköposti
Kauppakamarin jäsen

Toimiala

Museo, nähtävyys

Kuvaus

Tampereen taidemuseo esittelee taidehistoriaa sekä kotimaista että ulkomaista nykytaidetta. Museo tarjoaa vaihtuvia näyttelyitä ympäri vuoden ja myös kattavan kokoelman kuvataidetta.

Lisätietoa Tampereen taidemuseo aloitti toimintansa vuonna 1931, jonka jälkeen kokolma on vähitellen karttunut lahjoituksin, talletuksin sekä ostoin. Museon tehtävänä on myös dokumentoinnin, tutkimisen ja hoitamisen lisäksi kartuttaa taidemuseon kokoelmia. Museo ylläpitää Tove Janssonin Muumilaakson kertomusten piirroskokoelmaa, joka sijaitsee keskustassa pääkirjasto Metson tiloissa. Taidemuseo toimii myös Pirkanmaan aluetaidemuseona, joka tarjoaa kuvataidepalveluja, neuvontaa ja järjestää erilaisia näyttelyitä.

Tampereen taidemuseo siirtyi Tampereen Taideyhdistykseltä kaupungin omistukseen vuonna 1985. Tampereen taidemuseon ystävät ry:n lisäksi Tampereen Taideyhdistys tukee edelleen Taidemuseon toimintaa. Taidemuseo toimii kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan alaisuudessa osana kaupungin museotoimea.

Taidemuseo on tunnettu mm. laajasta julkaisutoiminnasta, monipuolisesta näyttelytoiminnasta ja vuoden nuori taiteilija -tapahtumasta.

TAIDEMUSEON KOKOELMAT

Kokoelmissa on maalauksia, grafiikkaa, piirroksia ja veistoksia. Teoksia on noin 7000 kappaletta 670:ltä eri taiteilijalta. Vanhimmat teokset ovat 1600-luvulta lähtöisin, mutta pääasiassa kokoelmissa on suomalaista taidetta 1800-luvulta lähtien. Vanhemmasta taiteesta suurin osa on valtakunnallisten taiteilijoiden tekemiä 1800-luvun lopulta. Kokonaisuudessaan kokoelmat painottuvat 1900-luvun taiteeseen ja sen ajan paikalliseen taiteeseen.

MUSEORAKENNUKSEN HISTORIA

Museo toimii vanhassa vuonna 1838 rakennetussa viljamakasiinirakennuksessa, joka sijaitsee Amurin kaupunginosassa. Rakennuksen on suunnitellut C. L. Engel. Vanhalle viljamakasiinirakennukselle tehtiin uudet muutospiirustukset vuonna 1931, jolloin tiiliseinät, lämmitysuunit ja viljalaarit vaihdettiin ajanmukaisiksi näyttely- ja toimistotiloiksi. Uudet muutospiirustukset ovat tamperelaisen arkkitehdin Hilja Gestrinin suunnittelemat. Toinen suuri peruskorjaus tehtiin vuosien 1982-1984 aikana, jolloin tiloja laajennettiin maanalaisella kerroksella. Lisäksi tilat varustettiin nykyaikaisella museotekniikalla.
Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus