:
Siirry VirtuaaliTampere katunäkymään

Toimiala

Nähtävyys

Kuvaus

Keskustorilla sijaitseva kaunis raatihuone on historiallinen uusrenesanssityylinen edustustila, jossa järjestetään kaupungin eri tilaisuuksia.

Lisätietoa Palatsimainen raatihuone on rakennettu vuonna 1890 keskustoritorin laidalle, jonka jälkeen se on toiminut historiallisten tapahtumien keskeisenä paikkana. Raatihuone on paikka, johon kaupunkilaiset tietävät kokoontua suurimpien tapahtumien aikana. Tiloissa toimivat alunperin kaikki kaupungin virastot ja sen salissa järjestettiin konsertteja, kokouksia, juhlia ja muita tilaisuuksia. Nykyään raatihuoneessa järjestetään erilaisia tilaisuuksia kuten lounas- ja coctail-tilaisuuksia pääasiassa kutsuvieraille. Suurin kutsutilaisuus on vuosittain Tampereen syntymäpäivä 1.10. Edustustilana rakennus on historiallisesti tärkein ja näyttävin Tampereen kaupungissa.

Raatihuoneen tilat ja huonekalut ovat historiallisia. Raatihuoneen valmistuttua juhlasalista tuli kaupungin arvokkain juhlatila. Historiallista tunnelmaa pitää sisällään myös entinen maistraatin Kultainen huone ja raastuvanoikeuden istuntosali, Punainen huone.

RAATIHUONEEN HISTORIA

Vuonna 1779 vahvistettiin Tampereen kaupungin ensimmäinen asemakaava, jossa raatihuoneelle oli varattu keskustan arvokkain tontti. Samaan aikaan allekirjoitettiin myös kaupungin perustamisasiakirja. Arvokkaalle tontille keskustorin laidalle rakennettiin ensimmäinen puinen raatihuone vuonna 1802. Rakennus toimi kaupungintalona 1800-luvulla. Vuonna 1887 hyväksyttiin arkkitehti Georg Schreckin suunnitelma uudesta kaupungintalosta, jonka juhlallinen vihkimistilaisuus pidettiin 8.1.1890. Taloon muuttivat maistraatti, raastuvanoikeus ja rahatoimikamari.

Vuoden 1905 suurlakon aikana raatihuoneen parvekkeelta luettiin lakon tärkein asiakirja, Tampereen punainen julistus. Kaupunginvaltuusto kokoontui raatihuoneella 1920-luvun puoliväliin saakka, jonka jälkeen päätökset tehtiin kirjastotalolla.

Raatihuoneen ensimmäinen peruskorjaus tehtiin 1960-luvun lopulla, jolloin rakennus sisustettiin Kansallismuseolta hankituilla huonekaluilla ja esineillä. Talo kunnostettiin kaupungin edustushuoneistoksi. Vuonna 1977 alkoi vuoden kestävä peruskorjaus, jossa vahvistettiin rakennuksen perustaa tuhansilla betonipaaluilla.
Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus