:

Tampereen Ev.Lut. Seurakuntayhtymä - Vanha Kirkko

Käyntiosoite Keskustori
33100 TAMPERE
Suomen Yrittäjien jäsen
Siirry VirtuaaliTampere katunäkymään

Toimiala

Uskonnollista toimintaa, nähtävyys

Kuvaus

Keskustorilla sijaitseva Vanha kirkko on ensimmäinen Tampereen kaupunkiin rakennettu kirkko. Tyyliltään se edustaa uusklassisuutta ja se toimii Tampereen ruotsalaisen seurakunnan kotikirkkona.

Lisätietoa Vanha kirkko rakennettiin vuonna 1824 ja se otettiin käyttöön vuonna 1825. Kirkon suunnitteli italialaissyntyinen Carlo Bassi. Kirkon rakentamista viivästytti kiistat kirkon paikasta, materiaalista sekä kaupunkilaisten yleinen köyhyys. Messukylän kirkkoherran ja hänen kannattajiensa vastustuksesta huolimatta antoi esivalta poikkeusluvan puukirkon rakentamiseen.

Kirkon vierustalle rakennettiin kellotapuli vuonna 1828-1829, sen suunnitteli Carl Ludvig Engel. Kellotapuliin saatiin Juha Jaakonpoika Könnin valmistama yksiviisarisen tornikello, joka oli ensimmäinen julkinen ajannäyttäjä.

VANHAN KIRKON PERUSKORJAUKSET

Kirkkoa laajennettiin vuonna 1847, kaupungin kasvaessa. Laajennuksessa kirkon kuorisakaraa pidennettiin ja poikkisakaroihin rakennettiin parvekkeet. Anders Thulén rakentamat urut valmistuivat vuotta myöhemmin. Vuonna 1881 puukirkko jäi kylmilleen, kun uusi Aleksanterin kirkko valmistui. Kirkon asua muutettiin uusrenessanssin hengessä vuonna 1890 ja kirkon nykyinen ulkovuoraus on tältä ajalta. Kirkko peruskorjattiin ja palautettiin alkuperäiseen klassiseen asuunsa vuosina 1953-1954. Viimeisin korjaus kirkossa on ollut vuonna 2000, jolloin se maalattiin sisältä, järjesteltiin uudelleen alttariosa, konservoitiin saarnastuoli sekö sakastin pinnat entisöitiin.

RUOTSALAISEN SEURAKUNNAN JA MAAHANMUUTTAJIEN KIRKKO

Nykyään Vanha kirkko on Tampereen ruotsalaisen seurakunnan kotikirkko. Kaupungissa asuvat maahanmuuttajat ovat myös ottaneet kirkon jumalanpalveluspaikakseen. Kirkko on myös suosittu vihkikirkko ja sen tiloihin mahtuu noin 310 henkeä.
Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus