:

Tampereen Ev.Lut. Seurakuntayhtymä - Tuomiokirkko

Käyntiosoite Tuomiokirkonkatu 3
33100 TAMPERE
Suomen Yrittäjien jäsen

Toimiala

Uskonnollista toimintaa, nähtävyys

Kuvaus

Tampereen kansallisromanttinen Tuomiokirkko on kaupungin tunnetuimpia rakennuksia ja se on yksi suomalaisen jugend-arkkitehtuurin vaikuttavimpia päämonumentteja.

Lisätietoa Tampereen Tuomiokirkon suunnitteli Lars Sonc. Kirkko kantoi aluksi nimeä Johanneksen kirkko ja sen nimi muuttui nykyiseen Tampereen tultua piispan kaupungiksi 1923.

Kaunis graniittikivikirkko valmistui vuonna 1907 ja sen taiteelliset maalaukset toteuttivat taiteilijat Hugo Simberg ja Magnus Enckell. Simbergin maalaukset saivat siihen aikaan aluksi ristiriitaisen vastaanoton niiden alastomista pojistaan, käärmeistään ja pääkalloistaan, mutta ne päätettiin lopulta pitää sellaisenaan kirkon kustannusten säästämiseksi. Alttarifresko ”Ylösnousemus” sekä kuorin risti-ikkuna ovat Enckellin taidetta.

Tuomiokirkko on yksi Suomen korkeatasoisinta jugend-arkkitehtuuria ja se on yhtenäistaideteoksena arvokas historiallinen rakennus, jossa voi ihailla kuva-, koriste- ja esinetaidetta. Kirkon rakennustaiteellista merkittävyyttä osoittaa, että sen pääpiirustukset olivat esillä keväällä 2000 Pariisin ”Galeries nationales du Grand Palais´n 1900”-näyttelyssä.

TUOMIOKIRKON URUT

Tuomiokirkon urkujen hankinta pantiin vireille vuonna 1902. Urkujen hankkiminen oli kirkon rakennusvaiheiden hankalimpia asioita. Monien selvittelyjen jälkeen Albanus Jurwa Lahden urkutehtaalta rakensi 50-äänikertaiset urut, jotka valmistuivat vuonna 1906.

Urkujen kaikki äänikerrat ovat itsenäisiä ja useat huuliäänikerrat on valmistettu hyvästä urkutinasta.

Lars Sonck on suunnitellut urkujen julkisivun, jossa on tinasta valmistettu 16-jalkainen prinsipaali ja puuosat ovat tammea. Vuonna 1929 Kangasalan urkutehdas laajensi urut 68-äänikertaisiksi ja nämä urut on arvioitu Suomen parhaiksi ns. romanttisiksi uruiksi.

TUOMIOKIRKON KELLOT

Kirkon 64 metriä korkeassa päätornissa on kolme kelloa. Arkkitehti Josef Stenbäck Franz Schillingin välitti kellot pronssivalimosta Apoldasta Saksasta.

Kellojen malli on otettu vuonna 1497 valetusta Erfurtin "Maria Glorioso" –kellosta. Jokaiseen kelloon on valettu teksti: "Franz Schilling Apolda.Goss Mich 1905. Tampereen Johanneksen kirkko. Anno 1905." Lisäksi kelloihin on valettu Raamatun tekstiä. Kelloja kokeiltiin ensimmäisen kerran kesäkuussa vuonna 1905. Alunperin kelloja soitettiin heiluttamalla, mutta vuodesta 1915 ne ovat toimineet sähköllä.

TAMPEREEN TUOMIOKIRKON RAKENTAMINEN

Kirkon peruskivi muurattiin huhtikuussa 1903 ja harjannostajaisia vietettiin elokuussa samana vuonna. Vaativimpia tehtäviä kirkon rakentamisessa oli kivityöt. Kiveä rakentamiseen hankittiin muun muassa Kurusta, Pinsiöstä ja Uudestakaupungista. Kirkon karkea rustiikkipinta saatiin aikaiseksi käyttämällä ”square rubble"-muuraustekniikkaa. Kaiken kaikkiaan kirkon rakennustyöt kestivät reilut viisi vuotta. Kirkko vihittiin käyttöön helluntaina 19.5.1907.
Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus