:
Käyntiosoite Puuvillatehtaankatu 2
33210 TAMPERE
Internet http://www.tampereenseurakunnat.fi
Suomen Yrittäjien jäsen

Toimiala

Uskonnollista toimintaa, nähtävyys

Kuvaus

Historiallisesti ainutlaatuinen Finlaysonin kirkko on yksi Tampereen suosituimmista hääkirkoista. Kirkko tunnetaan myös erityisesti lapsille suunnatusta toiminnastaan ja se onkin Suomen ainoa Lasten tiekirkko.

Lisätietoa Viime vuosina Finlaysonin kirkko on kilpaillut Tuomiokirkon kanssa suosituimman vihkikirkon asemasta. Huolimatta sosiaalitilojen puuttumisesta, mitoiltaan sopusuhtainen ja akustiikaltaan toimiva kirkko on vakiinnuttanut asemansa kamarimusiikkityylisten konserttien ja pienten tapahtumien pitopaikkana.

Varsinkin kesäisin ja juhlapyhien aikana kirkko on vuodesta 1996 toiminut myös niin sanottuna Lasten katedraalina ja vuodesta 1998 Lasten tiekirkkona. Kirkkoon on rakennettu pieniä alttareita, jotka on kuvitettu raamatun maisemilla, näin lapset voivat täysin aistein eläytyä raamatun kertomuksiin. Lasten katedraalin vaatimien muutostöiden jälkeenkin kirkossa on edelleen 280 istumapaikkaa.

FINLAYSONIN KIRKON HISTORIA

Finlaysonin kirkko on perustettu Tampereen kaupungin historiaan merkittävästi vaikuttaneiden tehtaanjohtajien James Finlaysonin ja Wilhelm von Nottbeckin toimesta.

Finlaysonin puuvillatehdas sai 1846 oikeudet oman papin eli tehdassaarnaajan palkkaamiseen ja vuonna 1879 tehtaanportin tuntumaan valmistuikin oma rukoushuone. Tämän tyyliltään englantilaista kongregationaalikirkkoa muistuttavan kirkon suunnitteli silloinen kaupunginarkkitehti F. L. Colonius. Kirkko on torniton ja yksilaivainen punatiilinen rakennus. Alttarin taakse sijoitetun saarnatuolin takaista kuorinäkymää hallitsevat 1850-luvulla Lontoossa rakennetut urut, jotka von Nottbeck hankki Pietarista.

Vaikka tehdassaarnaajan virka lakkautettiinkin 1880, tehdasyhtiö ylläpiti kirkkoa yli sadan vuoden ajan. Se huolehti yhdessä seurakuntien kanssa myös peruskorjauksesta, joka ajoitettiin valmistuvaksi kirkon satavuotisjuhliin. Tehdassaarnaajan virka jatkui lakkauttamisesta eteenpäin tamperelaispappien sivutoimena.

Vuonna 1981, kahta päivää ennen vuoden vaihdetta Oy Finlayson Ab luovutti kirkon ilman vastikkeita Tampereen evankelisluterilaisille seurakunnille. Luovutuksen ainoisiin ehtoihin kuului, että kirkosta käytettäisiin edelleen nimitystä Finlaysonin k
Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus