:
Käyntiosoite Särkänniemi
33230 TAMPERE
Puhelin (03) 5654 3500
Faksi (03) 5654 3510
Internet http://www.tampere.fi/sarahilden
Sähköposti
Kauppakamarin jäsen

Toimiala

Museo, nähtävyys

Kuvaus

Särkänniemen elämyspuistossa sijaitseva Sara Hildénin taidemuseo esittelee nimensä mukaisesti taiteenystävän Sara Hildénin kattavaa taidekokoelmaa.

Lisätietoa SARA HILDÉN JA TAIDEMUSEON HISTORIA

Syntyperäinen tamperelainen Sara Ester Hildén on tunnettu nimeään kantavasta museosta, mutta myös liiketoiminnastaan naisten vaatetusalalla. Työskenneltyään pitkään myyjättärenä hän perusti oman vaateliikkeen 1952.

Avioliiton ongelmat taiteilija Erik Enrothin kanssa saivat Saran tuntemaan elämänsä tyhjäksi liiketoimistaan huolimatta ja hän halusi löytää elämäänsä uutta sisältöä. Hyvän ystävänsä Ateneumin taidemuseon silloisen varapresidentin kehotuksesta hän aloitti nykytaiteen keräilyharrastuksensa. Harrastus muuttui kuitenkin pian vakavammaksi hänen halustaan pyrkiä säilyttämään kaikki miehensä Enrothin teokset sallimmatta niiden myyntiä eteenpäin. Muotiliikkeiden menestyminen takasi mahdollisuuden ostotoiminnalle, joka pystyi kilpailemaan jopa valtion kanssa.

Vuonna 1961 57-vuotiaan Sara Hildénin elämässä alkoi uusi vaihe avioeron myötä ja hän alkoi määrätietoisesti kartuttaa taidekokoelmaansa. Avioeroa seuraavana vuonna Sara kirjoitti säädekirjan säätiön perustamisesta, jolle hän lahjoitti kaikki omistamansa taideteokset.

Seuraavina vuosina taidekokoelma karttui entisestään ja vuonna 1957 Tampereen kaupunki sopi perustajansa nimeä kantavan säätiön kanssa sopimuksen Sara Hildénin taidemuseon perustamisesta Särkänniemeen. Museo avattiin yleisölle helmikuun yhdestoista päivä 1979.

SARA HILDÉNIN TAIDEMUSEO

Professorin arvonimen saaneen Sara Hildénin pitkän ja hartaan elämäntyön tuloksena maassamme on arvostettu ja korkeatasoinen kansainvälinen modernin taiteen kokoelma. Kotimaisten teosten lisäksi kokoelmasta löytyy Pariisista ja Venetsian biannaaleista tuotuja klassikoita.

Sara Hildénin säätiön toiminnan lähtökohtana oli perustajansa intohimoinen suhde taiteeseen, eikä yhtään teosta olekaan kokoelmaan ostettu ellei se miellyttänyt häntä itseään. Tällä hetkellä Sara Hildénin säätiön taidekokoelmaan kuuluu noin 3300 teosta. Sara Hildénin taidemuseon ensisijainen velvollisuus on pitää näytillä ja hoitaa säätiön teoksia ja se huolehtii edelleen taidekokoelman kartuttamisesta ja tallettaa uudet hankintansa museoon. Sara Hildénin säätiön nykytaiteen kokoelma on mahdollistanut useat merkittävät suomalaista ja ulkomaista nykytaidetta esittelevät näyttelyt museossa. Kokoelman laajuus tarjoaa edustavan läpileikkauksen nykytaiteen kehityksestä viimeisen neljänkymmenen vuoden ajalta.

Pekka Ilveskosken arkkitehtitoimiston suunnittelemassa Sara Hildénin taidemuseossa on 1500 neliömetriä näyttelytilaa ja museon kahvilan suurista maisemaikkunoista avautuu näkymä sekä vesipuistoon että Näsijärvelle. Tämä Särkänniemen pohjoisrinteellä sijaitseva museo on suunniteltu kauniisti maasto-olosuhteet huomioon ottavaksi ja myös liikuntavammaisia ajatellen.

Tuotteet ja palvelut

Hakusanat

Kuvataidekoulu, Kuvataidekurssi

Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus