:
Käyntiosoite Hämeenpuisto 20
33210 TAMPERE
Kaupunginkirjaston talo
Puhelin (03) 5656 6578
Faksi (03) 5656 6567
Internet http://www.tampere.fi/muumi
Sähköposti
Kauppakamarin jäsen

Toimiala

Museo, nähtävyys

Kuvaus

Muumilaakso esittelee ja säilyttää tunnetun lastenkirjailijan ja kuvataiteilijan Tove Janssonin alkuperäistä muumituotantoa, muumikirjoja ja niiden kuvituksia. Muumilaaksossa on nähtävänä alkuperäiskuvituksia, pienoismalleja, muumikirjojen tapahtumia ja itse muumitalo.

Lisätietoa Suomen ehkä tunnetuimman kirjailijan ja kuvittajan Tove Janssonin (1914-2001) muumimaailma on esillä pääkirjasto Metson tiloissa keskustan tuntumassa. Muumilaakso avattiin yleisölle toukokuussa 1987. Tampereen taidemuseon ylläpitämän Muumilaakson kokoelma sisältää noin 2000 teosta. Kokoelmasta suurin osa on Tove Janssonin muumiaiheisia luonnoksia, kansikuva-aiheita ja Garm-lehden kuvituksia, mutta esillä on myös kuvituspiirroksia Lewis Carrollin ja J.R.R. Tolkienin kirjoittamiin kirjoihin.

MUUMILAAKSON SATUKUVITUKSET JA KUVAELMAT

Yli tuhannesta Tove Janssonin alkuperäisistä satukuvituksista ja luonnoksista on kerrallaan esillä vain osa. Kaikkiin muumipïirroksiin voi tutustua Alkuperäinen Muumilaakso -multimediaohjelman avulla. Kokoelmissa on 41 kappaletta kolmiulotteisia muumikuvaelmia, jotka perustuvat muumikirjojen ja sarjakuvien tarinoihin. Pääosan kuvaelmista on rakentanut taidegraafikko Tuulikki Pietilä ja Pentti Eskola on tehnyt kaksi muumitaloa sekä viisi muuta kuvaelmaa.

Ensimmäinen Tove Janssonin kirjoittama muumikirja oli "Småtrollen och den stora översvämningen" ja se julkaistiin vuoden 1945 lopussa. Ensimmäinen suomenkielinen muumikirja oli kuvakirja "Kuinkas sitten kävikään?". Se julkaistiin vuonna 1952.

MUUMI-TALO

Muumi-Talo on viisikerroksinen kaksi metriä korkea rakennelma. Muumi-Talo pitää sisällään yksityiskohtia niin pienistä valaistuista huoneista kuin sen omaperäisistä asukkaistakin. Muumi-Talosta on myös tehty tietokonesovellus Tarinatalo, jonka avulla voi tutkia tarkemmin muumitalon huoneita ja niiden yksityiskohtia.

MUUMILAAKSON KAUPPAPUOTI

Muumilaakson ohella voi käydä lahjatavaraostoksilla muumilaakson Kauppapuodissa, josta löytyy erilaisia muumituotteita, eri kielisiä kirjoja ja koristeita sekä muita muumiesineitä.

Yhteystiedot

Muumilaakson Kauppapuoti

(03) 5656 5401

 


Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus