:
Käyntiosoite Veturiaukio 4
33100 TAMPERE
Puhelin (03) 5656 6966
Faksi (03) 5656 6808
Internet http://www.tampere.fi/vapriikki
Sähköposti
Kauppakamarin jäsen

Toimiala

Museo, nähtävyys

Kuvaus

Museokeskus Vapriikki on monipuolinen näyttely- ja kokoelmateosten keskus Tampellan entisessä konepajassa Tammerkosken kupeessa. Vapriikista löytyvät kokoelmatilat, kuva-arkisto sekä näyttely- ja yleisötilat.

Lisätietoa Museokeskus toimii myös tutkimus-, toimisto- ja yleisötilana sekä tarjoaa myös näyttävän kuva-arkiston. Näyttelyt kertovat Tampereen ja Pirkanmaan historiasta. Aiheet käsittelevät aikaa argeologiasta nykytaiteeseen, kädentaidoista tekniikkaan sekä luontoon. Vapriikin näyttelytarjonta on monipuolinen. Vuosittain järjestetään kymmeniä erilaisia näyttelyitä, joiden mukana myös kansainvälisiä vaihtuvia kiertonäyttelyitä.

TAMPELLAN ALUE

Tampellan alueen historia alkoi 1840-luvulla pienestä masuunista. Vuonna 1856 perustettiin konepaja ja pellavatehdas koskenrantaan. Viisi vuotta niiden perustamisesta ne yhdistyivät Tampereen Pellava- ja Rautateollisuus Oy:ksi, joka myöhemmin kantoi nimeä Tampella. Tampella valmisti mm. vetureita, turbiineja ja pellavaisia damastiliinoja. Tekstiilituotannon päätyttyä 1970-luvulla kosken rannan rakennukset vapautuivat. Vapriikki on saanut nimensä ruotsinkielisestä sanasta fabrik eli tehdas. Museokeskuksen nimenä Vapriikki korostaa Tamperelaista teollisuuden merkitystä historiassa.

VAPRIIKIN HISTORIA JA TILAT

Vapriikin vanhimmat osat on rakennettu 1880-luvulla. Suurin näyttelytila on 1910-1920 luvulla rakennettu sata metriä pitkä tehdashalli. Vapriikin ensimmäiset tilat avattiin yleisölle vuonna 1996 ja lopullisesti tilat valmistuivat vuoden 2000 toukokuussa. Vapriikki on monipuolinen ja moderni näyttelyrakennus, joka ylläpitää ja säilyttää esinekokoelmia. Rakennuksen 14 000 m2:n kokonaispinta-alasta puolet toimii näyttely- ja yleisötilana.

Vapriikin tiloissa toimii myös kahvila-ravintola Valssi sekä museokauppa Vinssi, josta voi ostaa lahjatavaroita ja matkamuistoja. Vapriikin tiloja vuokrataan yksityistilaisuuksia, kokouksia ja seminaareja varten. Kokoustilojen, kuten sadan hengen auditorion ja saunakabinetin lisäksi näyttelyhallit tarjoavat juhlavat mahdollisuudet isompiakin tilaisuuksia varten.

MUSEOKESKUS VAPRIIKIN KOKOELMAT

Vapriikki hoitaa Tampereen museoiden esine- ja valokuvakokoelmia, joihin kuuluu yhteensä yli 350 000 museonumeroa. Vapriikin tiloissa on mm. Hämeen museon, Tampereen kaupunginmuseon ja Teknillisen museon esinekokoelmat sekä Finlaysonin ja Tampellan tekstiilimallistoja, arkistomateriaalia, kirjoja, näytteitä yms. Vapriikista löytyy myös kattava kuva-arkisto mm. Finlaysonin ja Tampellan kuvakokoelmat, Aamulehden uutiskuvat vuosilta 1929-1974 sekä tamperelaisten ammattikuvaajien ja kameraseurojen kokoelmia.

PIRKANMAAN MAAKUNTAMUSEO

Pirkanmaan maakuntamuseon kulttuuriympäristöyksikkö toimii Vapriikissa ja sen tarkoitus on palvella koko Pirkanmaata. Yksikkö tutkii ja varastoi tietoa ihmisen ympäristöstä aina kivikaudesta nykyaikaan. Yksikkö on asiantuntijakeskus, joka toimii tutkijana, valistajana ja viranomaisena erilaisissa yhteistoiminnallisissa verkostoissa. Kulttuuriympäristöyksikkö toimii myös museoviranomaisena maankäytön suunnittelussa ja se seuraa myös ympäristön kehitystä.

”Pirkanmaa – Matka maakunnan historiaan” on Vapriikin perusnäyttely, joka kuvaa Pirkanmaata ja Tampereen historiaa aina esihistoriasta nykypäivään saakka.

Vapriikin tiloissa toimivat myös Suomen jääkiekkomuseo ja Kenkämuseo.

Yhteystiedot

Kuva-arkisto

(03) 5656 5232

faksi  (03) 5656 6808

Arkeologia

(03) 5656 5140

 

Museoravintola Valssi

(03) 5656 6773

 

Museokauppa Vinssi

(03) 5656 6772

 


Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus