:
Käyntiosoite Kivikirkontie 2
33700 TAMPERE
Internet http://www.tampereenseurakunnat.fi
Suomen Yrittäjien jäsen

Toimiala

Uskonnollista toimintaa, nähtävyys

Kuvaus

Katolisella keskiajalla rakennettu Messukylän vanha kirkko on Tampereen vanhin rakennus. Kirkko edustaa keskiaikaisten kivikirkkojemme tyyliä. Vanhimpia maalauksia on vielä nähtävissä kirkon seinillä.

Lisätietoa KIRKON HISTORIA

Messukylän ensimmäisen kirkon tarkasta rakennusvuodesta ei ole säilynyt yhtään kirjallista asiakirjaa. Nykyistä kivikirkkoa ennen samalla paikalla on luultavasti seissyt vajaan sadan vuoden ajan puinen kirkkorakennus. Kirkon korjaustöissä 1700-luvun lopulla löydettiin kuoriaidan laudasta vuosiluku 1434, jota on pidetty kirkon varsinaisena rakennusvuotena. Kirkossa säilyneiden pyhimystenkuvien onkin todettu olevan peräisin 1430-1440-luvuilta. Pyhimyskuvia on säilynyt yhteensä neljä, joista Neitsyt Maria -veistosta säilytetään Kansallismuseossa. Kirkon suojeluspyhimys Pyhän Mikaelin sekä Pyhän Jaakobin ja oletettavasti Pyhän Olavin kuvat ovat kuitenkin nykyäänkin nähtävissä kirkossa.

Nykyisen kivikirkonkaan rakennusvuotta ei tarkkaan tiedetä. Muuraustavan ja ikkunoiden perusteella on päätelty, että kirkko on todennäköisimmin rakennettu 1510-1530 -lukujen välillä.

Messukylän vanhaan kirkkoon haudattiin vanhan tavan mukaisesti vainajia aina 1700-luvun lopulle saakka. Haudatut eivät kuitenkaan olleen ketä tahansa vaan ainoastaan seudun silmäätekeviä.

KIRKON TILAT

Messukylän vanhan kirkon tyyli ja muoto ovat tyypillistä keskiaikaista suomalaista kirkkorakennelmaa: rukoushuoneen suunta on idästä länteen ja pääovi on sijoitettu kirkon länsipäähän. Etusivulla, vastapäätä sakaristoa on asehuone. Kirkko on ulkokoristelultaan vaatimaton: ainoastaan sakariston ulkopääty on koristeltu pyörökoristeella, ruusukkeella ja ristillä.

Messukylän vanhan kirkon kukoistuksen aikaa oli 1600-luku. Tällöin kirkko sai lahjoituksena saarnastuolin ja kirkon seinät koristeltiin laastipinnalle tehdyillä maalauksilla, joita on vielä nykyäänkin nähtävissä. Kirkon kelloista suurempi hankittiin vuosisadan loppupuolella, pienempi on vuodelta 1708. Sisätiloja hallitsee kirvesmiehen työn taitava jälki. 1700-luvun lopun korjaustöissä Messukylän vanha kirkko sai nykyisen muotonsa.

VILJAVARASTOSTA VIHKIPAIKAKSI

Tuomiosunnuntaina 1879 kivikirkossa pidettiin viimeinen jumalanpalvelus, sillä Messukylän uusi kirkko oli valmistunut. Messukylän vanha kirkko jäikin vuosikymmenien ajaksi unohduksiin ja sitä käytettiin muun muassa viljavarastona. Kirkkoa entisöitiin 1900-luvun alussa, jonka jälkeen siellä on suoritettu kuluneiden vuosikymmenten aikana erilaisia säilymistä edistäviä korjauksia.

Messukylän vanha kirkko on edelleenkin käytössä ja se onkin suosittu vihkimispaikka. Kirkko tosin on käytössä vain kesäisin, koska siellä ei ole lämmitystä.
Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus