:
Käyntiosoite Liisanpuisto 1
33540 TAMPERE
Internet http://www.tampereenseurakunnat.fi
Suomen Yrittäjien jäsen

Toimiala

Uskonnollista toimintaa, nähtävyys

Kuvaus

Arkkitehtonisesti vaikuttavan Kalevan kirkon pienet yksityiskohdat rakentavat taideteosmaisen kokonaisuuden. Kirkko on monitoimikeskus, jonka kolmesta kerroksesta löytyy kokoontumispaikkoja kaikenikäisille.

Lisätietoa Kalevan seurakunta perustettiin 1953, mutta seurakuntalaiset saivat odottaa jopa 13 vuotta oman kirkon saamista. Suunnittelulautakunta julisti kilpailun, jossa tilattiin monumentaalinen kirkkorakennus Kalevan kaupunginosaan. Kilpailun tuloksena jatkokäsittelyyn otettiin Reima Pietilän ehdotus.

KIRKON ARKKITEHTUURI

Kalevan kirkon rakennustyöt kestivät vuodesta 1964 vuoteen 1966 saakka. Kirkon arkkitehteina toimivat Reima ja Raili Pietilä. Reima Pietilä haki kirkolle muotoa vanhasta kristillisestä symbolista, kalasta. Tämä näkyykin erityisesti kirkon yleismuodossa. Ulkoapäin kirkkoa verhoaa luonnonvalkoinen tiili.

Kalevan kirkon sisätiloissa tilan ja vapauden tunne on saatu aikaan korkeilla, itseään toistavilla arkkitehtonisilla ratkaisuilla. Kirkossa käytetyt värit, valkaisematon pellava ja suomalainen mänty lisäävät tilan tunnetta. Ominaista kirkolle ovat myös valoisuus, näköesteettömyys ja suorakulmattomuus. Kalevan kirkon jokaiset pienet yksityiskohdat rakentavat taideteosmaisen kokonaisuuden. Kirkon esineistö onkin myös arkkitehti Reima Pietilän suunnittelemaa.

KALEVAN KIRKON TILAT

Kalevan kirkko on suosittu ehtoollis- ja jumalanpalveluskirkko. Se on monitoimikeskus, jonka kolmessa kerroksessa on kokoontumispaikkoja lapsista ikäihmisiin. Kirkon kappelia käytetään paljon hiljentymistilana.

Kolmekymmentä metriä korkea kirkkosali on Kalevan kirkon vaikuttavin tilaratkaisu. Useat lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat avaavat näkymän ympäröimään maisemaan. Kohti korkeuksia kurottautuvat kuusitoistametriset urut korostavat salin avaruutta.
Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus