:
Käyntiosoite Veturiaukio 4
33100 TAMPERE
Puhelin (03) 5656 6966
Faksi (03) 5656 6839
Internet http://www.tampere.fi/jaakiekkomuseo
Sähköposti
Kauppakamarin jäsen

Toimiala

Museo, nähtävyys

Kuvaus

Suomen jääkiekkomuseo käsittää lajin suomalaista historiaa aina nykypäivän kehittyneeseen jääkiekkoiluun asti. Museossa on nähtävillä runsaasti jääkiekkoaineistoa ja pelivälineitä.

Lisätietoa Museokeskus Vapriikin tiloissa toimiva Suomen jääkiekkomuseo on yksi maailman viidestä jääkiekon historiaan erikoistuneesta museosta. Museo perustettiin Suomen Jääkiekkoliiton 50-vuotisjuhlavuotena 1979. Museo toimi aluksi Hakametsän jäähallilla, kunnes se vuonna 2000 siirtyi Vapriikin tiloihin. Museo tutkii, säilyttää ja esittelee jääkiekkoiluun liittyvää aineistoa. Kokoelmat kattavat yli 10 000 jääkiekkoiluun liittyvää esinettä. Museossa on myös mahdollisuus testata oma maalitekotaitonsa maalisimulaattorilla.

JÄÄKIEKKOMUSEON ESINEISTÖ

Jääkiekkomuseon perusnäyttelyssä on esillä suomalaisen jääkiekon historian pelipaitoja, mailoja ja muita varusteita, jotka kertovat jääkiekon kehityksen etenemisestä historian aikana. Museon pelipaitakokoelma käsittää lähes 600 pelipaitaa. Aineistoa on 1920-luvun lopulta aina nykypäiviin asti. Näyttelyn tunnetuimpia esineitä ovat Suomen 1995 voittama MM-pokaali ja alkuperäinen Kanada-malja, joka on Suomen mestaruuden symboli.

Näyttely esittelee myös kaikki Suomen maajoukkueiden voittamat arvokisamitalit. Museo on aateloinut suomalaisia menestyksekkäitä pelaajia vuodesta 1985 lähtien. Jääkiekkoleijonan arvonimen on saanut tähän mennessä yhteensä 158 pelaajaa, jotka esitellään erillisessä kunniaseinässä. Museossa on vuosittain myös erilaisia vaihtuvia näyttelyitä.
Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus