:
Käyntiosoite Satakunnankatu 49
33100 TAMPERE
Puhelin (03) 5656 6690
Internet http://www.tampere.fi/amuri
Kauppakamarin jäsen

Toimiala

Museo, nähtävyys

Kuvaus

Amurin puutalokortteli kasvoi 1800-luvun puolivälin jälkeen voimakkaasti yhdessä teollistumisen kanssa. Nykyään Amurin työläisten elämään voi tutustua Amurin työläismuseokorttelissa.

Lisätietoa TYÖLÄISELÄMÄÄ AMURIN PUUTALOKORTTELEISSA

Tampereen kaupungin perustamisvuonna 1779 porvareille jaettiin plantaaseja viljelyä varten kaupungin länsilaidalta. 1800-luvun puolivälin jälkeen voimakas teollistuminen toi kaupunkiin uusia asukkaita, joille oli saatava asuntoja. Porvarit joutuivatkin luopumaan maistaan. Noihin aikoihin Siperian Amurinmaalle matkasi siirtolaisia ja tamperelaiset nimesivätkin uuden asutusalueensa Amuriksi tämän esikuvan mukaisesti.

Amurin alue kasvoi yhtä aikaa teollistumisen kanssa. Puutalokortteleissa asuikin 1900-luvun vaihteessa viitisen tuhatta ihmistä. Puutaloissa oli käytössä yhteiskeittiöt, joissa helloissa oli tyypillisesti neljä tulisijaa. Yhteiskeittiön ympärillä oli yleensä neljä kamaria, joissa kussakin asui yksi perhe. Pihaan oli sijoitettu talli ja huusi. Yleisiä saunoja Amurissa oli useita. Vuonna 1895 Amuriin rakennettiin vesijohdot ja viemärit.

Vuoden 1965 vahvistetussa asemakaavassa Amuri määriteltiin kerrostaloalueeksi. 1960-luvulla aloitettiinkin Amurin vanhojen puutalojen purkaminen. Elämä puutalokortteleissa säilyi kuitenkin aikalaistensa muistoissa ja tallentui museoksi. Amurin työläismuseokorttelin rakentaminen aloitettiin vuonna 1975.

AMURIN TYÖLÄISMUSEOKORTTELI

Amurin työläismuseokortteli käsittää alkuperäisillä paikoillaan olevat viisi asuinrakennusta sekä neljä piharakennusta, joista yksi tosin on uudisrakennettu yhteissauna. Kortteliin on suunniteltu amurilaista elämää kuvaavia tarinoita, jotka tutustuttavat monenlaisiin elämänkohtaloihin vuosien 1882-1973 väliseltä ajalta. Museokorttelissa on vanhan Amurin mukaisesti myös pieniä liikkeitä, kuten vuoden 1906 suutarinverstas, 1930-luvun osuuskauppa ja leipomo sekä 1940-luvun paperi- ja lyhyttavarakauppa.

Amurin museokorttelissa toimii 1920-luvun tyyliin sisustettu kahvila Amurin Helmi sekä Amurin kauppa, josta löytyvät niin siirappinekut kuin karamellitruutitkin.

Yhteystiedot

Kahvila Amurin Helmi

(03) 5656 6634

 


Tuotteet ja palvelut

Hakusana

työläiskortteli

Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus